Ciasto makowe z galaretką i brzoskwiniami

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto. Polecam przepis.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaty makowe :
    masa makowa z bakaliami 850 g,
    jajka 6 szt,
    mąka pszenna 6 łyżek,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    Masa:
    śmietanka 36 % 400 ml,
    mascarpone 150 g,
    cukier 2 łyżki
    cukier waniliowy 1 łyżeczka,
    śmietan-fix 1 szt,
    Galaretka:
    brzoskwinie połówki z puszki 6 szt,
    galaretka brzoskwiniowa 1 szt,
    Poncz:
    likier Amaretto 4 łyżki,
    herbata mocna 1/3 szk,
    Polewa:
    czekolada mleczna 100 g,
    mleko 1/4 szk,
    Dekoracja:
    chrupki gwiazdki,
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto makowe z galaretką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać je galaretką, odstawić do stężenia. Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Masę makową wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, a żółtka utrzeć. Do żółtek dodać masę makową i zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i miksować do momentu połączenia się z pozostałymi składnikami. Masę podzielić na dwie części i przelać do foremek o średnicy 26 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Do gorącej herbaty dodać likier, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić, dodać mascarpone oraz cukier i ponownie zmiksować. Na koniec dodać śmietan – fix i zmiksować.
    Na talerzu położyć pierwszy blat, nasączyć połową ponczu i wyłożyć 1/3 kremu. Następnie ułożyć galaretkę z brzoskwiniami i ponownie wyłożyć 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy który nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki pokryć kremem. Schłodzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać mleko i rozpuścić. Ostudzoną polewą posmarować wierzch ciasta. Udekorować gwiazdkami. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować