Ciasto makowe z galaretką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać je galaretką, odstawić do stężenia. Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Masę makową wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, a żółtka utrzeć. Do żółtek dodać masę makową i zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i miksować do momentu połączenia się z pozostałymi składnikami. Masę podzielić na dwie części i przelać do foremek o średnicy 26 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Do gorącej herbaty dodać likier, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić, dodać mascarpone oraz cukier i ponownie zmiksować. Na koniec dodać śmietan – fix i zmiksować.
Na talerzu położyć pierwszy blat, nasączyć połową ponczu i wyłożyć 1/3 kremu. Następnie ułożyć galaretkę z brzoskwiniami i ponownie wyłożyć 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy który nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki pokryć kremem. Schłodzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać mleko i rozpuścić. Ostudzoną polewą posmarować wierzch ciasta. Udekorować gwiazdkami. Ciasto schłodzić.
Komentarze