Ciasto Maurycy miodowo-makowe z kremem-pyszne i łatwe

3.66 (47 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto przekładane Maurycy. Składa się ze spodów miodowych oraz biszkoptu makowego przełożonych kremem. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne. Zapraszam serdecznie po przepis.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***

    **szklanka 250ml**



    CIASTO MIODOWE

    -2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania

    -2 całe jajka

    -0,5 szklanki cukru

    -4 łyżki miodu

    -1,5 łyżeczki sody-płaskie

    -100 g miękkiej margaryny lub masła



    BISZKOPT MAKOWY

    -4 jajka

    -0,5 szkl cukru

    -5 łyżek suchego maku

    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej

    -płaska łyżeczka proszku do piecz



    KREM

    -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

    -1 litr mleka

    -1/2 szkl cukru

    -200g masła
Wystaw ocenę:

3.66 (47 ocen)

Zobacz również:

Przekładaniec Makowiec Miodownik

Ciasto maurycy miodowo-makowe z kremem-pyszne i łatwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek gotujemy budyń. W litrze mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka i 1/2 szkl cukru.

    Budyń studzimy.





    Składniki na ciasto miodowe dajemy do miski i zagniatamy, możemy też wyrobić je robotem z hakiem.

    Dzielimy je na dwie części. Pierwszą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 12 minut na złoty kolor. Studzimy. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta-mamy mieć dwa miodowe spody.

    Następnie robimy makowy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy.

    Na koniec dodajemy mąkę, mak oraz proszek do pieczenia, miksujemy delikatnie do połączenia

    Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół bez termoobiegu.

    Studzimy
    Pozostał krem. Masło w temp pokojowej ubijamy na puch, następnie stopniowo dodajemy budyń (pamiętajcie, żeby temperatura budyniu i masła była taka sama)
    Na dno blaszki dajemy pierwszy spód miodowy, wkładamy połowę kremu, wyrównujemy.


    Następnie dajemy biszkopt makowy, na niego wykładamy drugą część kremu i przykrywamy miodowym spodem. Polecam go dać do góry nogami, wtedy góra ciasta będzie równiutka.
    Ciasto oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na cała noc.
    I gotowe. Ciasto jest bardzo stabilne, pięknie wygląda w przekroju, super smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Mak Budyń śmietankowy Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować