Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto przekładane Maurycy. Składa się ze spodów miodowych oraz biszkoptu makowego przełożonych kremem. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne. Zapraszam serdecznie po przepis.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***
**szklanka 250ml**
CIASTO MIODOWE
-2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania
Ciasto maurycy miodowo-makowe z kremem-pyszne i łatwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek gotujemy budyń. W litrze mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka i 1/2 szkl cukru.
Budyń studzimy.
Składniki na ciasto miodowe dajemy do miski i zagniatamy, możemy też wyrobić je robotem z hakiem.
Dzielimy je na dwie części. Pierwszą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 12 minut na złoty kolor. Studzimy. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta-mamy mieć dwa miodowe spody.
Następnie robimy makowy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę, mak oraz proszek do pieczenia, miksujemy delikatnie do połączenia
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Studzimy
Pozostał krem. Masło w temp pokojowej ubijamy na puch, następnie stopniowo dodajemy budyń (pamiętajcie, żeby temperatura budyniu i masła była taka sama)
Na dno blaszki dajemy pierwszy spód miodowy, wkładamy połowę kremu, wyrównujemy.
Następnie dajemy biszkopt makowy, na niego wykładamy drugą część kremu i przykrywamy miodowym spodem. Polecam go dać do góry nogami, wtedy góra ciasta będzie równiutka.
Ciasto oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na cała noc.
I gotowe. Ciasto jest bardzo stabilne, pięknie wygląda w przekroju, super smakuje.
Komentarze