Ciasto orzechowe ze śmietaną

4.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto orzechowe z bitą śmietaną posypane prażonymi orzechami, idealne na różne okazje.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    1 jajko
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki oleju
    Cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dkg mielonych orzechów włoskich

    Masa śmietanowa
    0,5 litra śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fix

    Dodatkowo
    1 szklanka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubij z cukrem i cukrem waniliowym dodaj olej, mleko, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na koniec dodaj zmielone orzechy włoskie.
    Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto i piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
    Po upieczeniu zastaw do ostygnięcia.

    Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fix , wyłóż na ciasto orzechowe.

    Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni. Posyp wierzch ciasta.

Porady

Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować