Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami

4.48 (143 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe z makiem, delikatny krem śmietanowo brzoskwiniowy i brzoskwinie – tworzą kolorowe,smaczne, lekko kwaskowe ciasto. Super dodatek do kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 24x42 cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka drobnego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki suchego maku
    1 budyń śmietankowy
    ¾ szklanki mąki tortowej
    Sól do smaku
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    1 puszka brzoskwiń w syropie – 820 g
    2 opakowania śmietanki 30%(2x330 ml)
    2 czubate łyżki cukru pudru
    2 galaretki brzoskwiniowe
    ½ szklanki powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Galaretki

Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Mąkę, budyń, mak i proszek do pieczenia – wymieszać. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wylać ciasto do blachy, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni . Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować cienko powidłami.
    1 galaretkę rozpuścić w syropie z brzoskwiń dobrze podgrzanym, drugą rozpuścić w ¾ gorącej wody podanej na opakowaniu. Obie galaretki wystudzić. Brzoskwinie pokroić drobno.
    Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, porcjami dodawać galaretkę rozpuszczoną w syropie, delikatnie wymieszać.
    Na 1 połówkę ciasta posmarowaną powidłami wyłożyć 2/3 masy śmietanowej, rozłożyć pół pokrojonych brzoskwiń, przykryć drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Rozłożyć pozostały krem śmietanowy, rozłożyć pozostałe brzoskwinie. Zalać ciasto krzepnącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Porady

1.ciasto przed podaniem dobrze jest schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mak Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować