Ciasto biszkoptowe z makiem, delikatny krem śmietanowo brzoskwiniowy i brzoskwinie – tworzą kolorowe,smaczne, lekko kwaskowe ciasto. Super dodatek do kawy.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma: 24x42 cm
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki suchego maku
1 budyń śmietankowy
¾ szklanki mąki tortowej
Sól do smaku
Papier do pieczenia
Nadzienie:
1 puszka brzoskwiń w syropie – 820 g
2 opakowania śmietanki 30%(2x330 ml)
2 czubate łyżki cukru pudru
2 galaretki brzoskwiniowe
½ szklanki powideł śliwkowych
Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Mąkę, budyń, mak i proszek do pieczenia – wymieszać. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wylać ciasto do blachy, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni . Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować cienko powidłami.
1 galaretkę rozpuścić w syropie z brzoskwiń dobrze podgrzanym, drugą rozpuścić w ¾ gorącej wody podanej na opakowaniu. Obie galaretki wystudzić. Brzoskwinie pokroić drobno.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, porcjami dodawać galaretkę rozpuszczoną w syropie, delikatnie wymieszać.
Na 1 połówkę ciasta posmarowaną powidłami wyłożyć 2/3 masy śmietanowej, rozłożyć pół pokrojonych brzoskwiń, przykryć drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Rozłożyć pozostały krem śmietanowy, rozłożyć pozostałe brzoskwinie. Zalać ciasto krzepnącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Komentarze