Ciasto drożdżowe NA KEFIRZE z brzoskwiniami

4.46 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To chyba najsmaczniejsze moje ciasto drożdżowe! Postanowiłam do ciasta dodać kefir i to był dobry pomysł, bo drożdżówka wyszła wilgotna i bardzo delikatna. NA MAJÓWKĘ KONIECZNIE TRZEBA ZABRAĆ TAKIE CIASTO.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    0,5 kg mąki pszennej + ewentualnie 0,5 szklanki,
    2 jajka,
    40 gramów drożdży,
    3/4 szklanki cukru,
    ok 0,5 szklanki kefiru,
    ok 0,5 szklanki ciepłego mleka,
    100 gramów rozpuszczonego masła 82%
    szczypta soli.

    Kruszonka:
    50 gramów zimnego masła 82%,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1 cukier waniliowy lub łyżeczka wanilii w płynie,
    0,5 szklanki cukru,
    2 łyżki skórki z pomarańczy.

    Owoc: brzoskwinie w puszce.
Wystaw ocenę:

4.46 (177 ocen)

Ciasto drożdżowe na kefirze z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO drożdżowe 1. Mąkę przesiewam do plastikowej miski, robię dołek, wykruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru oraz połowę ciepłego mleka. Pozostawiam do czasu aż drożdże zaczną rosnąć.
  • CIASTO drożdżowe 2. W międzyczasie do miseczki wbijam całe jajka , dodaję cukier, szczyptę soli i ubijam trzepaczką lub rózgą aż składniki się rozpuszczę.
  • CIASTO drożdżowe 3. Dodaję kefir, pozostałe mleko oraz rozpuszczone masło. Wszystko mieszam i wlewam d miski z mąką i drożdżami.
  • CIASTO drożdżowe 4. Składniki mieszam i wyrabiam drewnianą łyżką przez 5 minut, później wyrabiam ręką oraz jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaję stopniowo około pół szklanki mąki. Ciasto ogólnie jest lekko kleiste ,ale trochę powinno odchodzić od miski i dłoni.
  • CIASTO drożdżowe 5. Tak wyrobione ciasto zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ręcznikiem kuchennym.
  • CIASTO drożdżowe 6. Gdy ciasto zwiększy objętość to ponownie zagniatamy około minuty.
  • CIASTO drożdżowe 7. Ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej nasmarować dłonie olejem i rozciągać ciasto do brzegów formy.
  • CIASTO drożdżowe 8. Na ciasto układam pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.
  • kruszonka 9. Kruszonka:Masło siekamy i wkładamy do miski, dodaj mąkę, cukier + cukier waniliowy lub wanilię w płynie.
    Delikatnie wyrabiaj dłońmi, rozcierając masło ze składnikami ,aż powstanie kruszonka.
  • CIASTO drożdżowe 10. Całość posypujemy kruszonką i odstawiamy na 30 minut pod przykryciem.
  • CIASTO drożdżowe 11. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasto na 50 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu lekko opadnie ,ale powinno być wypieczone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Brzoskwinie w puszce Drożdże

Notka redakcyjna

Zobacz też: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować