Drożdżówki z dżemem i kruszonką

4.35 (209 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny smak tradycji.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na 10-12 drożdżówek:

    ciasto:
    szklanka mleka,
    2 jajka,
    100 g cukru,
    125 g roztopionego masła,
    szczypta soli,
    640 g szklanki mąki pszennej,
    30 g świeżych drożdży

    na kruszonkę:
    1/3 kostki zimnego masła,
    ok. 6 łyżek mąki,
    ok. 4-5 łyżek cukru

    1 i 1/2 szklanki gęstego dżemu (najlepiej z kawałkami owoców)


    na polewę:
    1/4 szklanki kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Twój Smak, Philadelphia),
    1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
    3 - 4 łyżki ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

4.35 (209 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Przetwory Dżemy

Drożdżówki z dżemem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, umieścić je na blaszkach zachowując duże odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut. Gdy bułeczki będą wyrośnięte, w każdej z nich zrobić głębokie wgłębienie dnem szklanki i nałożyć po 2 łyżki dżemu. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami (w razie potrzeby można dodać więcej mąki lub masła). Posypać nią drożdżówki i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut (do zarumienienia). Polewa: serek połączyć z pozostałymi składnikami w takiej ilości, by powstała gęsta polewa (w razie potrzeby dodać więcej mleka, cukru pudru lub serka). Oblać nią lekko ostudzone drożdżówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować