1.Rozkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem.
Do miski przesiać mąkę i wlać drożdże z mlekiem.
Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.
Dodać jajka,cukier,cukier wanilinowy,zapach,i rozpuszczone, ale zimne masło.Wszystko dokładnie wymieszać mikserem z hakiem,lub zagniatać ręcznie i
wyłożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wymiary formy 35cm na 25cm.
Przykryć je np. ściereczką,żeby urosło na około 30 minut.
W między czasie przygotować kruszonkę
Utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i cynamon i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.Kruszonkę można zamrozić, będzie wtedy chrupiąca.
Włożyć formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut
i piec w temp. 180 stopni.
Można dodać ulubione owoce,u mnie akurat jabłka.
Porady
Nie zaglądać,nie ruszać ciasta...bo opadnie i zrobi się zakalec.
Komentarze