• 2 godz.

ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne,kto nie lubi kawałka drożdzówki z masłem,lub ciepłym mlekiem...chyba nie ma takich osób

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg. mąki
    10 dkg drożdży
    4 jaja
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze)
    1 kostka masła
    zapach np.pomarańczowy
    rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam
    cukier wanilinowy
    Kruszonka:

    4 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    ok. 0,5 szkl. mąki- w zależności od tego ile się wgniecie
    0,5 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
    Ulubione owoce
Wystaw ocenę:

4.12 (268 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem.
    Do miski przesiać mąkę i wlać drożdże z mlekiem.
    Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.
    Dodać jajka,cukier,cukier wanilinowy,zapach,i rozpuszczone, ale zimne masło.Wszystko dokładnie wymieszać mikserem z hakiem,lub zagniatać ręcznie i
    wyłożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
    Wymiary formy 35cm na 25cm.
    Przykryć je np. ściereczką,żeby urosło na około 30 minut.
    W między czasie przygotować kruszonkę
    Utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i cynamon i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.Kruszonkę można zamrozić, będzie wtedy chrupiąca.
    Włożyć formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut
    i piec w temp. 180 stopni.
    Można dodać ulubione owoce,u mnie akurat jabłka.

Porady

Nie zaglądać,nie ruszać ciasta...bo opadnie i zrobi się zakalec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować