Chutney z zielonych pomidorów

4.42 (183 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nigdy nie przypuszczałabym jakie to smaczne. Dobry sposób na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów, ale w tym roku specjalnie kupię zielone pomidory, żeby zrobić kilka słoików. Chutney jest słodkawy, idealny do kanapek z kremowym serkiem. Jeden z moich najlepszych przepisów. Gorąco polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg zielonych pomidorów
    0,5 kg cebuli
    sól
    0,5 kg cukru
    150 g rodzynek
    200 ml octu winnego
    1,5 łyżki mąki
    0,8 l wody
    1,5 łyżki curry
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka pieprzu tureckiego
    4 ząbki czosnku
    1,5 łyżeczki kminku
    1,5 łyżeczki imbiru
    kilka papryczek pepperoni
Wystaw ocenę:

4.42 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Chutney

Chutney z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić , pomidory pokroić w kostkę o średnicy okolo 0,5 cm, dobrze posolić i zostawić na noc pod przykryciem.

    Następnego dnia masę dobrze wycisnąć, dodać cukier, ocet i rodzynki i gotować około 45 minut bez przykrycia. Mąkę wymieszać z wodą i przyprawami i dodać do pomidorów około 10 minut przed końcem. Zagotować i gorące przełożyć do słoików.

Porady

Poczekać 6 tygodni zanim zaczniemy jeść chutney.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować