Przecier z zielonych pomidorów

4.75 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przecier z zielonych pomidorów jest łagodniejszy w smaku niż ten z czerwonych. Idealnie komponuje się z korzennymi przyprawami oraz curry.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dowolna ilość zielonych pomidorów
    łyżka masła( na 5 l przetartych pomidorów)
    pieprz ziołowy do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przecier 1. Umyte i pokrojone w kawałki solę i pozostawiam na około 4 godziny by puściły sok. Następnie gotuję pod przykryciem na średnim do miękkości pomidorów. Co jakiś czas mieszam by nie przywarły do dna garnka.
  • przecier 2. Następnie ciepłe pomidory przecieram za pomocą przecieraka do warzyw. Uzyskany mus gotuję z masłem(dodatek masła redukuje powstawanie piany podczas gotowania) i pieprzem ziołowym ciągle mieszając, aż sok odparuje. Gorący mus wlewam do wyparzonych słoików o różnej pojemności. Zakręcam. Odwracam do góry dnem. Przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
    Wystudzone przechowuję w suchym ciemnym miejscu.

Porady

Tak przygotowane przeciery polecam do przygotowania zup, potrawki z dodatkiem ryb lub drobiu oraz domowego curry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować