Pomidorowy chutney

4.48 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Chutney to gęsty sos wywodzący się z kuchni indyjskiej, ale popularny na całym świecie. Sporządzany z warzyw i owoców, z dodatkiem brązowego cukru i octu balsamicznego. Idealny do deski serów, ze świeżą bagietką, ulubionym placuszkami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 800 g pomidorów bardzo dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów, ale całych nie krojonych
    - 4 szalotki pokrojone w piórka
    - 4 cm kawałek imbiru, obrany i starty ba drobnej tarce
    - 1 czerwone jabłko obrane i pokrojone w dużą kostkę
    - 1 łyżka oliwy cytrynowej
    - 100 g brązowego cukru
    - 100 ml octu balsamicznego
    - po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki

Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Chutney

Pomidorowy chutney - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem umieściłam wszystkie składniki. Gotowałam na małym ogniu przez około 90 minut, co jakiś czas mieszając by nic nie przywarło do dna.
    Kiedy sos zaczął gęstnieć zblendowałam, delikatnie i niedokładnie - tak by pozostały grudki.
  • chutney
2. Gotowy chutney możecie podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Można go śmiało przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Świetny do deski serów, ze świeżą bagietką, ulubionym placuszkami lub po prostu z krakersami. Możliwości podania jest nieskończenie wiele podobnie jak z doborem składników.

    Miksujcie, próbujcie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ocet Pomidor Szalotka

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować