Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

3.95 (382 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to pyszny pomysł na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów. Taka sałatka jest bardzo smaczna – można jeść ją samą, jako dodatek do obiadu, na kanapkach czy w sałatkach. W każdej wersji smakuje tak samo dobrze. Sałatka z zielonych pomidorów jest prosta do zrobienia – warto przygotować sobie co najmniej kilka słoików.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów
    3 cebule
    1 łyżka soli
    2 szkl wody
    1/2 szkl octu 10%
    1/2 szkl cukru
    ziele angielskie
    pieprz
    gorczyca
    liście laurowe
Wystaw ocenę:

3.95 (382 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, kroimy w średniej grubości plasterki. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok 12 godzin.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, sparzamy wrzącą wodą. Odlewamy wodę z pomidorów i dodajemy cebulę, mieszamy.
  • 3. Na dno wyparzonych słoików wrzucamy po 1.3 łyżeczki gorczycy, kawałek listka laurowego, 1 ziele, 2 ziarenka pieprzu. Nakładamy sałatkę. Lekko ubijamy.
  • 4. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem i cukrem. Zalewamy pomidory, mocno zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy ok 15 min.

Porady

Sałatka z zielonych pomidorów jest najlepsza po ok. 4 tygodniach od przygotowania, gdy się przegryzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Notka redakcyjna

Sałatka z zielonych pomidorów – sprawdzony przepis

Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów? Sałatka z zielonych pomidorów do słoika nie wymaga wiele pracy. Podstawą jest pokrojenie pomidorów w cienkie plasterki. Jako że zielone pomidory są niedojrzałe, więc ich miąższ jest twardszy i łatwiej się kroi niż klasycznych czerwonych pomidorów. Pomidorów nie obieramy ze skórki – zmięknie i nie będzie wyczuwalna, kiedy przetwory będą już gotowe.

Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów zakłada przygotowanie zalewy z przyprawami. Sałatka z pomidorów będzie miała ciekawy smak, jeśli dodacie do niej na przykład trochę przyprawy curry czy kurkumy.

Do przetworów wybierzmy jednakowe słoiki niewielkich rozmiarów – warto też nakleić na nie etykiety z nazwą przetworu i datą jego produkcji.

Sałatka z zielonych pomidorów – czy jest zdrowa?

Zielone pomidory często uważane są za szkodliwe dla zdrowia, w końcu to po prostu niedojrzałe warzywa. Powodem niepokoju miałaby być zawarta w nich solanina, która w dużej ilości może mieć toksyczne dla organizmu działanie. Dlatego właśnie zielonych pomidorów lepiej nie spożywać na surowo. Nawet po obróbce cieplnej czy marynowaniu lub kiszeniu u niektórych osób mogą powodować na przykład nudności, dlatego powinniśmy jeść je z umiarem.

Sałatka z zielonych pomidorów świetnie pasuje do różnego rodzaju dań i kanapek, możemy też zielone pomidory podawać na ciepło. Przetwory z zielonych pomidorów to także kiszonki.

Zobacz też: Sałatka z czerwoną fasolą na 12 sposobów!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować