Chleb z ziarnami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski dajemy zakwas, szklankę ciepłej wody i szklankę mąki żytniej. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 8-12 godzin w ciepłe miejsce.
Następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w łyżce cukru i dodajemy do zakwasu.
Składniki suche mieszam osobno. Do zaczynu dodajemy 4 szklanki ciepłej wody dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
2.Po tym czasie odkładamy do słoiczka 4-5 łyżek ciasta - będzie to zaczyn do następnego chleba. Zaczyn jest gotowy do zrobienia po ok 1 tygodniu. Zaczyn przechowywać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie.
3.Po dwóch godzinach przekładamy ciasto do trzech keksówek o długości ok 26-28cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Czekamy ok. 1-1 1/2 godziny, aż ciasto "się ułoży" w formach i urośnie.
4.Foremki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160 C z termoobiegiem 1 godzinę.
Porady
do chleba można dodać ulubione ziarna np. czarnuszkę .
mąkę pszenną można z mieszać np z mąką żytnią lub orkiszową
Komentarze