Chleb z ziarnami na zakwasie

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Po upieczeniu w domu pachnie chlebem. Najlepiej smakuje z samym masłem. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 łyżek zakwasu żytniego
    1 szklanka mąki żytniej
    1 kg mąki pszennej
    20g drożdży
    4 łyżeczki płaskie soli
    1 łyżka cukru
    Po 3/4 szklanki słonecznika, otrębów pszennych i siemię lniane
    1/2 szklanki dyni
    1 łyżeczka kminku
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Chleb Chleb na zakwasie

Chleb z ziarnami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski dajemy zakwas, szklankę ciepłej wody i szklankę mąki żytniej. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 8-12 godzin w ciepłe miejsce.
    Następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w łyżce cukru i dodajemy do zakwasu.
    Składniki suche mieszam osobno. Do zaczynu dodajemy 4 szklanki ciepłej wody dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • Chleb z ziarnami na zakwasie 2. Po tym czasie odkładamy do słoiczka 4-5 łyżek ciasta - będzie to zaczyn do następnego chleba. Zaczyn jest gotowy do zrobienia po ok 1 tygodniu. Zaczyn przechowywać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie.
  • Chleb z ziarnami na zakwasie 3. Po dwóch godzinach przekładamy ciasto do trzech keksówek o długości ok 26-28cm wyłożonych papierem do pieczenia.
    Czekamy ok. 1-1 1/2 godziny, aż ciasto "się ułoży" w formach i urośnie.
  • 4. Foremki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160 C z termoobiegiem 1 godzinę.

Porady

do chleba można dodać ulubione ziarna np. czarnuszkę . mąkę pszenną można z mieszać np z mąką żytnią lub orkiszową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować