Chleb pszenno - żytni z ziarnami na nocnym cieście

4.33 (3 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Chleb ten jest z użyciem bardzo małej ilości drożdży. Ciasto robi się dzień wcześniej by mogło przez całą noc w lodówce spokojnie sobie pracować.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Potrzebujemy:

    ( składniki na 4 chlebki )

    750 g mąki pszennej T 500
    750 g mąki żytniej chlebowej
    8 g suchych drożdży instant
    15 g suchego żytniego zakwasu na chleb
    2 łyżeczki cukru
    900 ml ciepłej wody
    100 ml oliwy
    2 płaski łyżki soli
    ok. 1 szklanki mieszanki ziaren jakie tylko lubimy

    papier do pieczenia lub tłuszcz do posmarowania blaszki i otręby lub mąka do ich obsypania
    4 foremki do pieczenia ja użyłam 2 blaszek 37 x 26 x 7 oraz 35 x 11 x 8 z możliwością podziału jednej blaszki na poł
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Chleb pszenno - żytni z ziarnami na nocnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, ziarna, sól i robimy po środku dołek. W ten dołek wsypujemy drożdże oraz zakwas, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz. Po tym czasie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc by sobie spokojnie pracowało.
  • Chleb pszenno - żytni z ziarnami na nocnym cieście 3. Na drugi dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz. by się ociepliło. Po tym czasie znów krótko zarabiamy i tworzymy cztery bochenki chleba które dajemy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i obsypanych otrębami lub mąką. Zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.

    Wierzch chlebków smarujemy wodą, nacinamy ostrym nożem i wkładamy je do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy ok 60 -70 min. na rumiano - w zależności od użytych blaszek - w moich się nieco dłużej piecze gdyż są grubsze, masywne i cięższe od zwykłych.
  • 4. Upieczony chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować