Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Chleb ten jest z użyciem bardzo małej ilości drożdży. Ciasto robi się dzień wcześniej by mogło przez całą noc w lodówce spokojnie sobie pracować.
3 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Potrzebujemy:
( składniki na 4 chlebki )
750 g mąki pszennej T 500
750 g mąki żytniej chlebowej
8 g suchych drożdży instant
15 g suchego żytniego zakwasu na chleb
2 łyżeczki cukru
900 ml ciepłej wody
100 ml oliwy
2 płaski łyżki soli
ok. 1 szklanki mieszanki ziaren jakie tylko lubimy
papier do pieczenia lub tłuszcz do posmarowania blaszki i otręby lub mąka do ich obsypania
4 foremki do pieczenia ja użyłam 2 blaszek 37 x 26 x 7 oraz 35 x 11 x 8 z możliwością podziału jednej blaszki na poł
Chleb pszenno - żytni z ziarnami na nocnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, ziarna, sól i robimy po środku dołek. W ten dołek wsypujemy drożdże oraz zakwas, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę i wyrabiamy ciasto.
2.Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz. Po tym czasie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc by sobie spokojnie pracowało.
3.Na drugi dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz. by się ociepliło. Po tym czasie znów krótko zarabiamy i tworzymy cztery bochenki chleba które dajemy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i obsypanych otrębami lub mąką. Zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Wierzch chlebków smarujemy wodą, nacinamy ostrym nożem i wkładamy je do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy ok 60 -70 min. na rumiano - w zależności od użytych blaszek - w moich się nieco dłużej piecze gdyż są grubsze, masywne i cięższe od zwykłych.
4.Upieczony chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Komentarze