Chleb na maślance z czarnuszką

5 (6 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Szybki w przygotowaniu. Bardzo wilgotny.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
    500ml maślanki
    30g świeżych drożdży
    2 łyżki oleju
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szkl ziaren słonecznika
    3 łyżeczki czarnuszki
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb na maślance z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb na maślace 1. Maślankę lekko podgrzewamy dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na ok 15 min.
    Następnie dodajemy resztę składników ( zostawiamy trochę czarnuszki i ziaren słonecznika do posypania na wierzch).
    Wyrabiamy dokładnie ciasto. Ciasto musi być elastyczne.
    Ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
    Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30/40 min.
  • chleb na maślance 2. Po tym czasie chleb smarujemy wodą lub mlekiem i posypujemy ziarnami.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 210 C góra-dół ok. 45-50 minut.
  • chleb na maslance 3. chleb studzimy na kratce.

Porady

do chleba można dodać ulubione ziarna np. pestki dyni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować