Domowy chleb z ziarnami (na zakwasie)

  • wyświetlono: 3417 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Chleb według tego przepisu piekłam już wiele razy, zawsze wychodzi pyszny. Przepis wraz z rozczynem dostałam od koleżanki, ale nieco go zmodyfikowałam. Wiele osób piecze już chleb samodzielnie w domu, więc ze zdobyciem rozczynu nie powinno być problemu.

portret

Składniki

zakwas:
ok. 150 ml rozczynu (wyrośniętego ciasta chlebowego)
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka letniej wody
chleb:
przygotowany zakwas
1 kg mąki pszennej (np. wrocławskiej)
3 szklanki letniej wody
3/4 szklanki otrąb pszennych
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki sezamu
3/4 szklanki ziaren słonecznika
20 g drożdży (1/5 kostki)
1 łyżeczka cukru
3 płaskie łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chleb z ziarnami (na zakwasie)

  • 1. Wieczorem przygotowujemy zakwas: do miski wkładamy składniki zakwasu, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej pod przykryciem.
  • 2. Następnego dnia (nie musi być rano) przygotowujemy ciasto chlebowe. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i rozprowadzamy w 1/4 szklanki letniej wody. Otręby zalewamy 3/4 szklanki letniej wody i zostawiamy chwilę, aby namokły. Do dużej miski wkładamy zakwas, rozprowadzone drożdże, namoczone otręby wraz wodą, pozostałe dwie szklanki letniej wody, sól, wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy siemię lniane, słonecznik i sezam. Wszystko dokładnie mieszamy, chwilę wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2,5 - 3 godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Z wyrośniętego ciasta odkładamy ok. 150 ml (pół słoiczka po dżemie) na rozczyn do następnego chleba. Ciasto przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek (potrzebne są 2 foremki 30 cm x 11 cm lub trzy foremki 22 cm x 10 cm) do 3/4 wysokości formy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Odłożony rozczyn przechowujemy w lodówce (można go przechowywać do 3 tygodni).
  • 4. Wyrośnięte chleby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 55 minut. Upieczone chleby zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy je od razu z foremek i studzimy na kratce.

Porady

Ważne jest, aby pamiętać o pozostawieniu rozczynu na następny chlebek.
Do ciasta można dodać inne ziarna, orzechy lub śliwki suszone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudomowy chlebchleb na zakwasieDOMOWE PIECZYWOchleb z ziarnami
 

Komentarze

Podobne przepisy

chlebek

Dodane przez: Marcelina

Domowy chleb na zakwasie

Chrupiący , najlepszy na ciepło:)....

Domowy chleb żytni na zakwasie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb żytni na zakwasie

Nie ma to, jak pachnący domowy...

zakwas

Dodane przez: anowia24

domowy chleb na zakwasie

pierwszy zakwas i przepis na chleb...

Chleb z ziarnami

Dodane przez: aj_aj

Domowy chleb z ziarnami

Nic tak nie cieszy jak dom, w którym...

Chleb domowy na zakwasie

Dodane przez: RedakcjaPP

Chleb domowy na zakwasie

Jestem na emeryturze, a pieczenie...

chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dodane przez: PolskaGotuje

Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z otrębami...

Szczególny dla mnie chlebek i zdecydowanie...