Biblijny chleb Ezechiela

4.31 (215 ocen)

Chleb jest bardzo smakowity, ma chrupiącą skórkę, zwarty miękisz i lekko kwaskowy smak. Nie kruszy się podczas krojenia.

Składniki:

  • Składniki na zaczyn:
    150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej (stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g)
    200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
    50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku
    200g wody
    Ciasto właściwe:
    cały zaczyn - 700g
    300g mąki pszennej chlebowej
    100g ugotowanej kaszy jaglanej*
    100g czerwonej soczewicy gotowanej
    100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego bobu świeżego lub mrożonego
    150g wody
    1 płaska łyżki soli morskiej
Wystaw ocenę:

4.31 (215 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Biblijny chleb ezechiela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin.
    Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.
    Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką.
    Ciasto wyjąć na blat posypany mąką, zagniatać ciasto, aż będzie lekko ścisłe. Jeśli ciasto będzie mocno lepić się do rąk, dodać trochę mąki.
    Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć około 10 minut.
    Następnie przełożyć ciasto do foremki** posmarowanej olejem i posypanej otrębami lub mąką.
    Ciasto na chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 45minut.
    Nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni, wstawić foremkę z ciastem chlebowym i wrzucić kilka kostek lodu na dno piekarnika.
    Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 35 minut. Łączny czas pieczenia chleba to 55 minut.
    Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.

Porady

1450g ciasta nie mieści się do jednej foremki na chleb, można użyć dwóch foremek lub przygotować ciasto z połowy porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować