REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: chleb na zakwasie

liczba przepisów: 106
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Chleb mieszany na zakwasie

Pulchny z chrupiącą skórką, nie kruszący się chlebek, z dodatkiem mąki razowej.

kategoria: Pieczywo chleb chleb na zakwasie Zakwas opublikowany: 16.07.2017 | wyświetlono: 4407 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: benka benka

"Pierwszy chleb" na zakwasie

Przepis na chleb pieczony z "młodego" zakwasu

kategoria: Pieczywo chleb chleb na zakwasie opublikowany: 08.08.2013 | wyświetlono: 2497 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 1
Dodane przez: Magster Magster

CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA ZAKWASIE PIECZONY W GARNKU

Ostatnio zainteresowałam się wypiekiem chleba na zakwasie i powiem że wciągnęło mnie to bez końca. Nigdy nie myślałam że cały proces poczawszy od nastawianiu zakwasu aż po fazę końcowa czyli wypiek będzie miał tyle ciekawych aspektów. Do samego wypieku chleba na zakwasie przygotowywałam się kilka dni poprzez zgłębianie wiedzy teoretycznej na ten temat. Następnie przyszła kolej na sam wypiek i powiem że najbardziej czego nam potrzeba przy wypieku tego rodzaju chleba to....cierpliwość, odpowiednia temperatura, i kilka jeszcze drobnych technicznie ale bardzo istotnych wskazówek które sprawią że chleb będzie niemal idealny. Postaram się tutaj podać przepis oraz wskazówki na wypiek chleba na zakwasie ale proszę pamiętać że ja również ciągle opanowuje tą technikę. Chleb na zakwasie różni się tym od chleba pieczonego na drożdżach że zakwas ma naturalne pozytywne bakterie i enzymy które w naturalny sposób przechodzac proces fermentacji rozkładają gluten na czynniki pierwsze i dlatego chleb pieczony na zakwasie jest o wiele zdrowszy. Do wypieku chleba na zakwasie potrzebny jest jednak czas ponieważ naturalne bakterie pracują wolniej. W tym przepisie podaje metodę wypieku w garnku żeliwnym który zachowuje odpowiednią wilgotność i temperaturę, podobnie jak piec chlebowy, sprzyja to wyrastaniu chleba jak i powoduje że chleb w środku jest miękki a skórka chrupiąca. No nic...do dziela:)

kategoria: Pieczywo chleb chleb na zakwasie opublikowany: 21.05.2020 | wyświetlono: 1310 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0