Chleb z garnka z mąki pszennej

5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Chleb z tego przepisu ma niesamowicie chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Długo zachowuje świeżość. Do ciasta można dodać wg upodobania dowolne ziarna.

Chleb pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku z pokrywką (pojemność 4l), przeznaczonym również do pieczenia.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5,5 szkl mąki pszennej

    14 g drożdży instant

    1 łyżka cukru

    1,5 łyżeczki soli

    2 szkl ciepłej wody

    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z garnka z mąki pszennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia.

    Do piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, można lekko oprószyć mąką i wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować