Chleb z garnka z mąki pszennej

  • wyświetlono: 3144 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 2

Chleb z tego przepisu ma niesamowicie chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Długo zachowuje świeżość. Do ciasta można dodać wg upodobania dowolne ziarna. Chleb pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku z pokrywką (pojemność 4l), przeznaczonym również do pieczenia.

joanna30
  • 1 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

5,5 szkl mąki pszennej

14 g drożdży instant

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

2 szkl ciepłej wody

2 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb z garnka z mąki pszennej

  • 1. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia.

    Do piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, można lekko oprószyć mąką i wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebdrożdżeśniadaniepieczywona drożdżachchleb pszennychleb z garnkachleb w naczyniu żaroodpornym

Komentarze

Podobne przepisy

pyszny chleb

Dodane przez: katrinaM24

Chleb z garnka

Najlepszy chleb innego nie piekę...

Chleb z garnka

Dodane przez: Kasia Pichci

Chleb z garnka

Uwielbiam zapach świeżo upieczonego...

Chleb z garnka

Dodane przez: Doliores

Cebulowy chleb z garnka

Bardzo aromatyczny chleb z chrupiącą...

chleb z garnka

Dodane przez: marta625

Chleb z garnka

Prosty przepis na domowy chleb...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Chleb z mąki ryżowej

Chleba nie wypada oceniać, dobrze...

Chleb z garnka

Dodane przez: Reniutka

Pszenno-żytni chleb z garnka

Chleb upiekł się znakomicie, ma...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE