Chleb z mąki graham i pszennej

4.48 (210 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowy chlebek smaczny. Satysfakcja samodzielnego wykonania – bezcenna. Kiedyś myślałam, że to trudne i pracochłonne….. ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć że szybko i łatwo każdy z nas może mieć codziennie swój domowy chlebek.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450g mąki pszennej (około TYP 500-600)
    150g mąki graham ( około TYP 1850 )
    500 ml wody ciepłej
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka płaska cukru.
Wystaw ocenę:

4.48 (210 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z mąki graham i pszennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z mąki graham i pszennej 1. Odlewam 50ml wody ciepłej dodaje drożdże i cukier mieszam do rozpuszenia. Do miski daje odmierzoną mąkę, następnie sól. Zalewam ciepłą woda i dodaje rozpuszczone drożdże wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia ( ok 0,5h).
    Garnek żeliwny bez pokrywki wkładam do piekarnika i włączam nagrzewanie góra/dół na 250 st.
    Gdy garnek jest już nagrzany i ciasto wyrośnięte przelewam do gorącego garnka ( można ciut kropnąć oliwą gwarancja ze chleb nie przyklei się do dna) i przykrywamy pokrywką i do piekarnika na ok 35 min potem ściągam pokrywkę i na 10 min zapiekam górę. Jeżeli jest potrzeba to pod folią aluminiowa jeszcze można chleb zostawić na 10 min ale łączne pieczenie nie dłużej niż 1 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować