Chleb pszenny na miodzie

2 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki chlebek domowy o złocistej skórce i mięciutkim miąższu mogę jeść codziennie. Od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa, piekę samodzielnie, wystarczy ciasto zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce, i tak sobie spokojnie wyrasta.Taki chlebek pasuje i na słodko i na słono. To jeden z moich ulubionych domowych chlebów.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na 1 chlebek w keksówce:
    1/2 kg mąki pszennej
    łyżka kopiata miodu spadziowego
    1,5 szklanki ciepłej wody
    30 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki soli

    smalec do wysmarowania formy
    łyżka nasion słonecznika
    łyżeczka nasion czarnuszki
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, drożdże mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy do mąki zawiesinę z drożdży oraz sól. Mieszamy ręką, ciasto będzie luźne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut ( tak żeby ciasto podrosło ).
  • 2. Keksówkę smarujemy smalcem i przekładamy ciasto do blaszki. Chlebek odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, posypujemy nasionami słonecznika i czarnuszki. Chleb wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45-50 minut w 220 stopniach, w zależności od piekarnika.
  • 3. Po upieczeniu wyciągamy na deskę kuchenną i wyjmujemy z blaszki.

Porady

Mi smakuje chlebek jeszcze ciepły z odrobiną masła prawdziwego i dżemem malinowym lub swojską domową kiełbasą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gotowe pieczywo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować