REKLAMA

Chleb pszenny na miodzie

wyświetlono: 146 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Taki chlebek domowy o złocistej skórce i mięciutkim miąższu mogę jeść codziennie. Od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa, piekę samodzielnie, wystarczy ciasto zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce, i tak sobie spokojnie wyrasta.Taki chlebek pasuje i na słodko i na słono. To jeden z moich ulubionych domowych chlebów.

opublikowany: 08.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na 1 chlebek w keksówce:
    1/2 kg mąki pszennej
    łyżka kopiata miodu spadziowego
    1,5 szklanki ciepłej wody
    30 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki soli

    smalec do wysmarowania formy
    łyżka nasion słonecznika
    łyżeczka nasion czarnuszki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, drożdże mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy do mąki zawiesinę z drożdży oraz sól. Mieszamy ręką, ciasto będzie luźne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut ( tak żeby ciasto podrosło ).
  • 2. Keksówkę smarujemy smalcem i przekładamy ciasto do blaszki. Chlebek odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, posypujemy nasionami słonecznika i czarnuszki. Chleb wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45-50 minut w 220 stopniach, w zależności od piekarnika.
  • 3. Po upieczeniu wyciągamy na deskę kuchenną i wyjmujemy z blaszki.

Porady

Mi smakuje chlebek jeszcze ciepły z odrobiną masła prawdziwego i dżemem malinowym lub swojską domową kiełbasą.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty w środku i z chrupiącą skórką. Dodatkowo wzbogacony czarnuszką.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 15.05.2015 | wyświetlono: 84922 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 2
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Pszenny chleb na drożdżach

Prosty, szybki chleb na co dzień

kategoria: Pieczywo chleb opublikowany: 13.11.2012 | wyświetlono: 1928 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE