Chleb pszenno-kukurydziany na miodzie

4.95 (172 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepszy chlebek jaki do tej pory upiekłam. Pszenno-kukurydziany na drożdżach, mleku i prawdziwym miodzie. Piękny, żółciutki i taki pyszny. Po naciśnięciu chlebek wraca, jest mięciutki i puszysty za razem. Lekko słodki. Jednym słowem...idealny. Można upiec go na świąteczny wielkanocny stół. Ja na pewno tak zrobię. Bardzo Wam go polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 dag świeżych drożdży
    1 lekko kopiasta łyżka miodu prawdziwego
    1 mała łyżeczka soli
    4 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    olej do posmarowania foremki
Wystaw ocenę:

4.95 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb pszenno-kukurydziany na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i miód rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąk i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. W razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy ciepłego mleka i mieszamy, a zbyt rzadkie dosypujemy odrobinę mąki i również mieszamy. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.
  • Do pieczenia. 2. Do pieczenia:Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy podłużny chlebek, następnie przekładamy go to foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem za pomocą pędzelka. Chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrósł.
  • Pieczenie. 3. Pieczenie: Następnie chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 45-50 minut. Ja stukam blaszkę od spodu, jak jest taki pusty dźwięk to chlebek jest upieczony.
  • Studzenie. 4. Studzenie: Upieczony chleb wyjmujemy od raz z foremki i studzimy na kratce.
  • Podajemy. 5. Podajemy: Wystudzony chlebek kroimy ostrym nożem na kromeczki i podajemy. Nie liczyłam ile wyjdzie kromek, ale całkiem sporo. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste to należy dolać mleka, a zbyt rzadkie to dosypać mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Mąka kukurydziana Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować