REKLAMA

Chleb pszenny z marynowanym czosnkiem w oleju z ziołami

wyświetlono: 65 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Zawsze jak piekę chleb staram się dodawać jakiś dodatek, tym razem dodałam marynowany czosnek w oleju z ziołami, dla zbilansowania smaku chlebek posypałam ziołami prowansalskimi. Wyszedł chrupiący i mocno pachnący, znikał jeszcze ciepły.

opublikowany: 19.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na 1 chlebek w keksówce:

    1/2 kg mąki pszennej
    4 łyżki kopiaste czosnku marynowanego
    1,5 szklanki ciepłej wody
    30 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki soli


    Dodatkowo:
    łyżeczka nasion prowansalskich
    smalec do wysmarowania blaszki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Mąkę przesiać do miski, drożdże mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy do mąki zawiesinę z drożdży oraz sól. Czosnek wraz z olejem przekładamy do misy od blendera i rozdrabniamy. Mieszamy ręką, ciasto będzie luźne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut ( tak żeby ciasto podrosło ).
  • 2. Keksówkę smarujemy smalcem i przekładamy ciasto do blaszki. Chlebek odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, posypujemy ziołami prowansalskimi. Chleb wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45-50 minut w 220 stopniach, w zależności od piekarnika.
  • 3. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy, choć zapach upieczonego chleba bezcenny.

Porady

Link do przepisu na czosnek marynowany. /przepis/czosnek-marynowany-w-oleju-i-ziolach

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Chleb nacinany z serem, czosnkiem i ziołami

Ser pysznie się ciągnie, czuć czosnek, zioła i masełko. Chlebek pychotka :)

kategoria: Pieczywo chleb pieczeń Ser opublikowany: 30.10.2016 | wyświetlono: 12983 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE