REKLAMA

Domowy chleb pszenny na mleku z nasionami

wyświetlono: 588 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Uwielbiam domowe pieczywo ten chlebek wychodzi wysoki i jest bardzo mięciutki nawet po 3-4 dniach tak że warto go upiec, pasuje na słodko i na słono. Ostatnio tylko taki chlebek piekę na mleku, wszyscy zadowoleni więc przepis puszczam dalej w świat.

opublikowany: 02.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1 litr mleka 2.0 %
    łyżeczka nasion czarnuszki
    łyżeczka nasion słonecznika
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru kryształu
    2 łyżki oleju rzepakowego

    Posypka:
    nasiona czarnuszki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy rozpuszczamy w ciepłym mleku drożdże, wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki, ciasto będzie dość luźne ale takie ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
  • 2. Po tym czasie foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia, ciasto ponownie zagniatamy ręką i przekładamy do przygotowanych keksówek, posypujemy nasionami czarnuszki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, w tym czasie rogrzewamy piekarnik do 220 stopni. Gdy chleby podrosną przekładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 220 stopniach.
  • 3. Po upieczeniu chleby wyciągamy z formy i sprawdzamy jeśli spód ,,stuka,, to znaczy że chleby są upieczone.

Porady

Z tego przepisu wychodzą 2 chlebusie. Jeśli spód ,,stuka,, to znaczy że chleby są upieczone.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kuchenny świat

Chleb pszenny z nasionami lnu

Zapraszam na smaczny chleb z nasionami siemienia lnu. Chleb jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 17.01.2018 | wyświetlono: 1105 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: slodkokwasnakuchnia WIN_20170302_191418 (2)

Chleb pszenny na kwaśnym mleku

Kolejny pomysł na domowy chlebek.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 27.11.2016 | wyświetlono: 2225 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE