Chleb mieszany na drożdżach z ziarnami

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Najprostszy sposób wykonania chleba domowego – trochę czekania i zdrowy bochenek chleba gotowy. Co prawda inny smak niż ten kupiony ze sklepu.  Chleb można upiec bez foremki np. uformować bochenek i piec w naczyniu żaroodpornym. Taki mały bochenek - dla dwóch osób.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 12x 24 cm
    Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej typ 650(pojemność szklanki 250 ml)
    ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
    1 płaska łyżka miodu
    1 płaska łyżeczka soli
    1 szklanka ciepłej wody
    2 dag świeżych drożdży
    2 łyżki ziaren siemienia lnianego + 1 łyżka do obtoczenia
    2 łyżki ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb mieszany na drożdżach z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól i mąkę pełnoziarnistą, płynny miód, pokruszone drożdże i ciepłą wodę – wszystko zamieszać widelcem – zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 3 -4 godziny. Następnie dodać ziarna siemienia lnianego i słonecznika i wyrobić robotem z hakiem na jednolitą masę. Obtoczyć w siemieniu lnianym. Foremkę do ciasta lekko natłuścić, posypać delikatnie mąką – przełożyć ciasto – wyrównać. Naciąć ostrym nożem. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem aż ciasto dobrze wyrośnie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić ciasto i piec oko około 40 minut na złoty kolor.

Porady

1. do ciasta chlebowego można dodać ziarna słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować