Chleb łyżką mieszany z ziarnami

4.49 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ten chlebuś jest wspaniały, bardzo puszysty i delikatny. Łatwo się go robi bo nie wymaga długotrwałego wyrabiania - wystarczy go łyżką dokładnie wymieszać.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ( składniki na 1 chlebuś na formę keksową ok.35 cm. )

    0,5 kg mąki pszennej
    500 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży tj 1/4 kostki 100 g
    1/2 szklanki płatków owsianych
    3 łyżki siemienia lnianego
    3 łyżki łuskanych nasion słonecznika
    1 łyżka białego sezamu
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli

    forma keksowa ok. 35 cm
    1 łyżka ulubionych nasion do posypania
    1 łyżka wody do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb łyżką mieszany z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej ale NIE GORĄCEJ wodzie. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy keksowej wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.

Porady

do chleba możemy użyć takich dodatków ziaren jakie tylko lubimy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Sezam Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować