Ten chlebuś jest wspaniały, bardzo puszysty i delikatny. Łatwo się go robi bo nie wymaga długotrwałego wyrabiania - wystarczy go łyżką dokładnie wymieszać.
1 godz. 40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
( składniki na 1 chlebuś na formę keksową ok.35 cm. )
0,5 kg mąki pszennej
500 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży tj 1/4 kostki 100 g
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki łuskanych nasion słonecznika
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
forma keksowa ok. 35 cm
1 łyżka ulubionych nasion do posypania
1 łyżka wody do posmarowania chleba
Chleb łyżką mieszany z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej ale NIE GORĄCEJ wodzie. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy keksowej wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Porady
do chleba możemy użyć takich dodatków ziaren jakie tylko lubimy
Komentarze