Chleb mieszany razowy na suszonych drożdżach

4.45 (184 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo prosty przepis na chleb razowy. Jest pyszny, smakuje wyśmienicie z samym masłem, długo zachowuje świeżość. Mi wszedł trochę jest niski, ale to w niczym nie przeszkadza. Po prostu podzieliłam ciasto na 2 małe keksówki, taki miałam zamysł, ale aby otrzymać zgrabny bochenek – polecam upiec w jednej formie.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g mąka żytnia (typ 1850-2000)
    350g mąki pszennej (typ 1850)
    8g suszonych drożdżach
    2 łyżeczki soli
    300ml letniej wody
    1 łyżeczka płynnego miodu
    50ml oleju

    Masło do wysmarowania formy
    Mąka pszenna do oprószenia chleba
Wystaw ocenę:

4.45 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy

Chleb mieszany razowy na suszonych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i żytnią, drożdże, sól przełożyć do miski i wymieszać. Dodać wodę, miód i olej. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość ( na około 30minut).
    Formę keksową (długą na około 25cm) posmarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć na blat posypany niedużą ilością mąki i krótko zagnieść. Następnie uformować rulon i przełożyć do formy.
    Ciasto posmarować wodą i posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30minut).
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
    Ostrym nożem ponacinać wierzch chleba tworząc wzór małych kwadracików.
    Formę wstawić do piekarnika, chleb piec 40-45 minut. Po tym czasie upieczony chleb wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka żytnia Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować