To idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebek jest szybki i prosty w przygotowaniu. Warto piec taki domowy chleb, bo nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.
Chleb na suchych drożdżach z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wsypać do letniej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Pozostałe składniki umieścić w dużej misce. Dodać do nich wodę z drożdżami i dokładnie wymieszać. Ciasto wyrobić i odstawić w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Do środka piekarnika wstawić garnek żeliwny (lub naczynie żaroodporne) - bez przykrycia, wysmarowany delikatnie tłuszczem, o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Garnek wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 35 minut.
Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej).
Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.
Chleb można upiec w keksówce – wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, odstawiamy je na kilka minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około godzinę.
Komentarze