Chleb cebulowo-czosnkowy

4.98 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smaczny, chrupiący, złocisty i wyrazisty w smaku chleb na bazie mąki pszennej z podpieczoną cebulką i czosnkiem z dodatkiem ziół. Jest tak mega pyszny że można się nim samym zajadać! Gorąco polecam bo każdy mnie prosi o przepis, spróbuj i ty a na pewno się nie zawiedziesz!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1 paczka drożdży świeżych
    2,5 szklanki ciepłej wody
    1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    3 łyżeczki soli
    5 cebul
    5 ząbków czosnku

    Dodatkowo:
    2 łyżki kminku
    margaryna do formy
    2 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb cebulowo-czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno, usmażyć na oleju na złocisty kolor. Na końcu wsypać zioła prowansalskie oraz sól.
  • 2. Mąkę przesiać do garnka, wlać drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Dodać wystudzoną cebulkę i czosnek.
  • 3. Ciasto chwilkę wyrabiać i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Garnek z ciastem przykryć ściereczką.
  • 4. Dwie keksówki wysmarować margaryną i wyłożyć ciasto. Wierzch posypać kminkiem.
  • 5. Chlebki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Kminek Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować