Czosnkowy chleb pszenny

0 (0 ocen)

Puszysty, lekki, wypiekany z mąki pszennej z dużą ilością czosnku, który nadaje chlebkowi przyjemny zapach. Trudno opisać smak tego pieczywa, trzeba je upiec w swoim domu!

Składniki:

  • Składniki: (na keksówkę o dolnych wymiarach 10x20 cm)

    Ciasto:
    15 g świeżych drożdży
    415 g mąki pszennej typ 650
    3 łyżeczki miodu
    40 g obranego czosnku (ok. 8-10 ząbków)
    110 g ciepłego mleka
    100 g ciepłej wody
    2 łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    masło i mąka do formy
    1 łyżeczka masła, stopionego do wysmarowania chlebka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Czosnkowy chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i kilkoma łyżkami mąki pszennej, wymieszać. Mieszanka powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ruszenia drożdży".
  • 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki i miodu, wodę, sól oraz czosnek. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką lub jeśli jest za suche- dolać wody. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.




    Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno potroić swoją objętość).




    Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami na kuchennym blacie, po czym uformować w podłużny bochenek i umieścić w małej keksówce o dolnych wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pozostawić w cieple na 60 minut.




    Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Chlebek wysmarować z wierzchu stopionym masełkiem (1 łyżeczka). Piec przez ok. 30-40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a chlebek wyrośnie.




    Wyjąć z piekarnika, po kilku minutkach również z formy i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Drożdże Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować