Chleb z naczynia żaroodpornego

4.34 (196 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nigdy nie sądziłam że chleb można upiec tak że w naczyniu żaroodpornym, a tu się jednak zdziwiłam chleb jest mocno chrupiący i pachnie w całym domu piekarnią. Cały sekret tkwi w tym że ciasto mieszamy drewnianą łyżką oraz rośnie z łyżką :) przepis dostałam od koleżanki.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
    26 g drożdży świeżych
    2 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oleju
    łyżeczka soli

    naczynie żaroodporne z pokrywą
Wystaw ocenę:

4.34 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z naczynia żaroodpornego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rośnięcie ciasta 1. Mąkę, pokruszone drożdże, sól, wodę oraz olej przekładamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką. Wraz z łyżką zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po upływie czasu ponownie mieszamy łyżką ciasto i ponownie odstawiamy na 40 minut.
  • 2. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, wstawiamy puste suche naczynie żaroodporne z pokrywą na 15 minut ( naczynie musi być suche, ponieważ mokre w tak mocnej temperaturze mogło by popękać ) Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do naczynia, zamykamy pokrywą i pieczemy 40 minut, ściągamy pokrywę i dopiekamy na złoty kolor 10 minut.
  • 3. Wyjmujemy z naczynia, smarujemy pajdę masłem i wcinamy! Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować