Delikatne ciasto drożdżowe, dobrze wyrobione w postaci chałki z dodatkiem masła. Posypane obficie maślaną kruszonką. Super dodatek do śniadania.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 chałki
½ kg mąki
Sól do smaku
1/3 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka 2%
1 opakowanie suszonych drożdży – 7 g
2 małe jajka
10 dag stopionego masła
Papier do pieczenia
Kruszonka
2 duże łyżki mąki
1 duża łyżka cukru pudru
1 kopiasta łyżka masła
Chałka maślana z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać sól do smaku, sypkie drożdże – wymieszać. Do składników dodać mleko, rozkłócone jajka(niewielką część zostawić do posmarowania chałek), mleko – robotem wymieszać składniki. Następnie dodać stopione masło – wymieszać całość do połączenia się składników i by ciasto całkowicie wchłonęło masło. Odstawić w ciepłe miejsce by dobrze wyrosło. Potem przenieść ciasto na stolnicę, podzielić na pół. Z każdej połówki uformować po 3 wałki, zapleść chałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć chałki w pewnej odległości. Ponownie ustawić w ciepłym miejscu by chałki wyrosły. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, najlepiej w misce palcami. Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem, posypać obficie kruszonką. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 30 minut na rumiany kolor.
Komentarze