Chałka maślana z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto drożdżowe, dobrze wyrobione w postaci chałki z dodatkiem masła. Posypane obficie maślaną kruszonką. Super dodatek do śniadania.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 chałki
    ½ kg mąki
    Sól do smaku
    1/3 szklanki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka 2%
    1 opakowanie suszonych drożdży – 7 g
    2 małe jajka
    10 dag stopionego masła
    Papier do pieczenia
    Kruszonka
    2 duże łyżki mąki
    1 duża łyżka cukru pudru
    1 kopiasta łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kruszonka

Chałka maślana z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać sól do smaku, sypkie drożdże – wymieszać. Do składników dodać mleko, rozkłócone jajka(niewielką część zostawić do posmarowania chałek), mleko – robotem wymieszać składniki. Następnie dodać stopione masło – wymieszać całość do połączenia się składników i by ciasto całkowicie wchłonęło masło. Odstawić w ciepłe miejsce by dobrze wyrosło. Potem przenieść ciasto na stolnicę, podzielić na pół. Z każdej połówki uformować po 3 wałki, zapleść chałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć chałki w pewnej odległości. Ponownie ustawić w ciepłym miejscu by chałki wyrosły. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, najlepiej w misce palcami. Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem, posypać obficie kruszonką. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 30 minut na rumiany kolor.

Porady

1. mleko można zastąpić w połowie wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować