Maślana chałka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Z dwa lata już nie piekłam chałki, a taka domowa chałka jest najlepsza. Ja swoją zrobiłam na maśle, dzięki temu wyszła niezwykle delikatna i pyszna, a po całym domu roznosił się cudownie pyszny zapach. Polecam przepis.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżki mąki pszennej

    Ciasto:
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    10 dag masła 82 %
    4 szklanki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Ciasta Desery

Maślana chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i lekko studzimy.
  • 3. Do mąki dodajemy sól, utarte jajka, rozczyn i masło. Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie nam odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
  • 4. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, następnie z każdej części na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy wałki i zaplatamy je w warkocz.
  • 5. Tak przygotowaną chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosła.
  • 6. Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut.
  • 7. Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Masło Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować