Domowa chałka z kruszonką bardzo maślana

4.64 (197 ocen)

  • 60 min

Jest rewelacyjna z masełkiem. Kiedy zrobiłam ja po raz pierwszy na drugi dzień nie było już po niej śladu :-) Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Chałka:
    4 szklanki mąki tortowej
    0,5 kostki drożdży (50g)
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    1 szklanka mleka
    4 łyżki masła
    szczypta soli
    +jajko do posmarowania ciasta

    Kruszonka:
    4 łyżeczkii masła
    3 łyżki cukru
    ok. 0,5 szkl. mąki- w zależności od tego ile się wgniecie
Wystaw ocenę:

4.64 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Domowa chałka z kruszonką bardzo maślana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 0,5 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie utrzeć, najlepiej w garnuszku o pojemności 0,5-0,75l i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
    W tym czasie utrzeć całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru do białości.
  • 2. Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia.
  • 3. Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość
  • 4. Teraz zrobić kruszonkę: utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
  • Chałka w przekroju 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części.
    Z każdej części uformować wałek i zapleść z nich 2 warkocze.
    Następnie przełożyć na wyłożoną papierem blachę, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką.
    Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Jeśłi zrobimy za dużo kruszonki można ją zapakować w foliowy woreczek i zamrozic . Przyda sie nastepnym razem. Kroic po całkowitym wystudzeniu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować