Maślana Chałka z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszna i delikatna bułeczka, lekko słodka zapleciona w warkocz, wcale nie trudna a za to jaka smaczna . Świetna z masłem, świetna z dżemem nawet sama świetnie smakuje.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    *250 ml mleka (lekko ciepłego)
    *70 g cukru
    *7 g drożdży instant- opakowanie
    *1 jajko
    *1/2 kg mąki pszennej
    *60 g masła
    *szczypta soli
    Kruszonka:
    *60 g mąki pszennej
    *40 g masła
    *30 g cukru
    Dodatkowo:
    *1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Maślana chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chałka 1. W misce wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, zagnieść . Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    Przygotować kruszonkę-zagnieść razem wszystkie składniki i włożyć do lodówki.
    Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 2 części i uformować 3 wałki jednej długości – żeby weszły na blachę. Wałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką razem z bokami.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temp.180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Płatki drożdżowe Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować