Pyszna i delikatna bułeczka, lekko słodka zapleciona w warkocz, wcale nie trudna a za to jaka smaczna . Świetna z masłem, świetna z dżemem nawet sama świetnie smakuje.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
*250 ml mleka (lekko ciepłego)
*70 g cukru
*7 g drożdży instant- opakowanie
*1 jajko
*1/2 kg mąki pszennej
*60 g masła
*szczypta soli
Kruszonka:
*60 g mąki pszennej
*40 g masła
*30 g cukru
Dodatkowo:
*1 jajko
Maślana chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, zagnieść . Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować kruszonkę-zagnieść razem wszystkie składniki i włożyć do lodówki.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 2 części i uformować 3 wałki jednej długości – żeby weszły na blachę. Wałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką razem z bokami.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temp.180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Komentarze