Cebularz lubelski wersja xxl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do głębokiej miski daję, mąkę, drożdże suche – ( jeśli używamy świeżych to je rozpuszczamy ujmując trochę wody z całości i łyżkę mąki i mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 - 15 min. pracujący zaczyn dodajemy potem do reszty składników na ciasto ), cukier, sól, wodę i wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto daję do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką. Zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godzi czasu do wyrośnięcia.
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę lub grube pół talarki. Tak przygotowaną cebulę przekładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i ją dusimy do miękkości. Gdy cebula jest już miękka dodajemy mak i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy by farsz przestygł.
Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni ( u mnie zwykły piekarnik gazowy bez termoobiegu )
Ciasto po wyrośnięciu odgazuj, chwilkę zarób i podziel na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki. Blaszkę oprósz delikatnie mąką i wyłóż dno rozwałkowanym ciastem a na nim rozłóż równomiernie wcześniej przygotowany i przestygnięty cebulowy farsz i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 – 20 min. aż spód ciasta delikatnie się zarumieni.
Gotowy cebularz wyciągnij a z pozostałymi częściami ciasta i farszu postępuj tak samo.
Porady
z przepisu wyjdzie 2 - 3 cebularze w blaszce rozmiarów 37 cm x 26 cm
Komentarze