Forszmak lubelski to klasyczne danie regionalne. Tradycyjne i popularne na Lubelszczyźnie danie jest rodzajem gulaszu z dodatkiem ogórków kiszonych. Często można spotkać wersje z pieczarkami i kolorową papryką. U nas dziś forszmak lubelski w wersji "podstawowej". Ta sycąca potrawa może być wspaniałym obiadem lub pożywną kolacją. Sprawdźcie przepis na forszmak lubelski.
4.46 (147 ocen)
Forszmak – co to takiego? Słowo może brzmi egzotycznie, ale to typowe polskie danie regionalne. Forszmak lubelski to gulasz, którego charakterystyczną cechą jest dodatek przecieru pomidorowego i ogórków kiszonych. Dodatek ogórków sprawia, że danie ma specyficzny kwaskowy smak. Jeśli lubicie kwaśne potrawy, możecie zwiększyć kwaśność forszmaku dodając do niego jeszcze nieco wody z kiszonych ogórków.
Forszmak lubelski zazwyczaj zawiera kiełbasę lub boczek. Wynika to z faktu, że dodają one daniu smaku przez tłuszcz. Forszmak klasycznie jest daniem mięsnym, ale możecie spróbować zrobić go także w wersji wegetariańskiej. Dodajcie do niego więcej warzyw, na przykład cukinię czy paprykę.
Przepis na forszmak zakłada, że gulasz zagęszczamy przy pomocy zasmażki. Jeśli tego nie zrobicie będzie miał konsystencję zupy. Forszmak najlepiej przygotować w szerokim garnku z grubym dnem lub w patelni z wysokim brzegiem. Chodzi o to, że dodajemy do dania sporo różnych składników, które potem musimy jeszcze dokładnie wymieszać – nie chcemy, żeby w trakcie tej czynności wypadały z patelni. Warto kupić większą patelnię, zwłaszcza jeśli często przygotowujecie podobne dania. Forszmak lubelski to typowe danie jednogarnkowe, takie jak choćby fasolka po bretońsku czy strogonow.
Forszmak lubelski możemy podawać z kaszą, ryżem czy po prostu chlebem. Pyszne będą też do niego drobne kluseczki ziemniaczane.
Komentarze