Cebularz z Lubelszczyzny

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ten niezwykły wypiek to tak naprawdę połączenie bułek drożdżowych z nadzieniem cebulowo-makowym. W swoim przepisie jednak pominęłam mak, gdyż moja rodzina nie przepada za połączeniem cebuli i maku. Sam wypiek jest trochę czasochłonnym, jednak smak i aromat cebularza wynagradza wszystko. U mnie w domu ciasto cieszyło dużym powodzeniem.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe

    400 g mąki pszennej
    200 ml mleka
    60 g masła
    30 g świeżych drożdży
    30 g cukru
    1 jajko
    nadzienie cebulowe
    3 sztuki cebuli
    10 ml oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Cebularz

Cebularz z lubelszczyzny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Masło rozpuszczam. Drożdże rozpuszczam z jedną łyżką mąki oraz łyżką lekko ciepłego mleka. Odstawiam na 15 minut, aby napęczniało. Pozostałe składniki mieszam. Dodaje rozczyn. Mieszam. Wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na około 10 porcji. Robimy kulkę, a w środku tworzymy zagłębienie na farsz.
    Nadzienie cebulowe: Cebule obieramy i kroimy na drobno. Obsmażamy na oleju. studzimy. Farszem nadziewamy ciastka. Ponownie odstawiamy ciastka na godzinę do wyrośnięcia.
    Ciastka pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Jajka Mleko Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować