Chleb łyżką mieszany z dodatkiem maślanki i mix'u ziaren

4 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chleb z dodatkiem maślanki wychodzi naprawdę bardzo bardzo dobry. Przygotowanie chlebka jest banalnie proste a znika szybko więc polecam upiec od razu z podwójnej porcji.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( przepis na 1 bochenek )

    0,5 kg mąki pszennej
    250 ml maślanki
    250 ml ciepłej wody
    20 - 25 g świeżych drożdży lub 7g drożdży instant
    1/2 szklanki płatków owsianych
    1/2 szklanki ziaren u mnie to: mak, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik oraz czarnuszka
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    forma keksowa ok 30 - 35 cm
    1 rozbełtane jajko do posmarowania chleba
    tłuszcz do wysmarowania foremki
    trochę mąki do obsypania foremki
    garstka ziaren do posypania
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Chleb łyżką mieszany z dodatkiem maślanki i mix'u ziaren - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb łyżką mieszany z dodatkiem maślanki i mix'u ziaren 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej ale NIE GORĄCEJ wodzie. ( jeśli używamy suchych to wsypujemy je od razu do sypkich składników ). Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami, maślankę, pozostałą wodę i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. KONSYSTENCJA CIASTA PO WYMIESZANIU SKŁADNIKÓW POWINNA PRZYPOMINAĆ GĘSTY KLEISTY BUDYŃ – JEŚLI MASA JEST ZBYT ZWARTA TO STOPNIOWO DODAĆ TROCHĘ WODY I MIESZAĆ AŻ DO UZYSKANIA GĘSTEJ LEPKIEJ BUDYNIOWEJ KONSYSTENCJI. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przekładamy ciasto do formy keksowej wcześniej posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy ziarnami i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy ok. 50-60 min. ( bez termoobiegu ), aż się ładnie zarumieni ( CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD TYPU PIEKARNIKA JAKI POSIADAMY ). Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.

Porady

nasiona możemy użyć takie jakie tylko lubimy lub jakie mamy ale również jak za nimi nie przepadamy to je ominąć i nie dodawać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować