Cebularze

  • wyświetlono: 1377 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dla wszystkich wielbicieli cebularzy. Idealne i świeże nawet następnego dnia.

dzidka103
  • 50min

Składniki

Ciasto: 5 dag drożdży, szklanka ciepłego mleka, 2 szklanki mąki, łyżka cukru, jajko, szczypta soli.
Wierzch: 6 cebul, łyżka maku, sól, olej

Sposób przygotowania przepisu:

Cebularze

  • 1. Ciasto: łyżkę mąki, cukier i drożdże rozprowadzamy w mleku i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoja objętość dodajemy je do miski z mąką, wbijamy jajko, solimy. wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na min 15 min. Następnie rozwałkowujemy na cienkie placki i wycinamy koła.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka. Do wrzącej wody wrzucamy posiekana cebulę i gotujemy 5 minut. Odcedzamy i przekładamy do miski, dodajemy mak, olej i solimy. Farsz ma być dosyć słony. Odstawiamy na kilka godz, a najlepiej na całą noc.
    Na koła z ciasta nakładamy farsz, można posypać żółtym serem. Pieczemy około 30 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babcicebularzecebulak

Komentarze

Podobne przepisy

tradycyjne cebularze

Dodane przez: benka

Prawdziwe cebularze

Pyszne tradycyjne cebularze tradycja...

Cebularze :-))

Dodane przez: myszka41

Cebularze :-)

Pierwszy raz jadlam w Chełmie w...

Cebularze

Dodane przez: bietka

Cebularze

Pyszne drożdżówki z cebulą. Idealne...

Domowe cebularze

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Cebularze-domowe

Cebularz to jeden z najbardziej...

image-1ra7ci6

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

lubelskie cebularze

prawdziwe cebularze - rodem z Lublina

cebularze

Dodane przez: bieniaszka

Cebularze (cebulaki)

Podobno najlepsze cebularze to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.