Cebulaki drożdżowe

  • wyświetlono: 397 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Barszcz czerwony z pasztecikiem, barszcz czerwony z uszkami… Proponuję małą odmianę i namawiam do spróbowania barszczu czerwonego z pieczonymi cebulakami drożdżowymi. Podawane na zimno lub gorące są idealne nie tylko do tradycyjnego czerwonego barszczu lub bulionu, mogą stanowić również samodzielna przekąskę.

ja
  • 35 porcje
  • Średni

Składniki

Ciasto
35 dag mąki,
0,5 szklanki mleka,
25 g świeżych drożdży,
1 jajko,
5 dag masła lub margaryny,
1/2 łyżeczki soli.

Nadzienie
2 średnie cebule,
5 dag ostrego sera żółtego (np. tylżycki),
2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżka masła,
sól, pieprz.

Dodatkowo
2-3 łyżki mleka do posmarowania cebulaków.

Sposób przygotowania przepisu:

Cebulaki drożdżowe

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Tłuszcz stopić w garnuszku i przestudzić. Letnie mleko wymieszać z drożdżami i wlać do miski z mąką. Dodać jajko, stopione masło i sól. Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 2. W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w talarki i zeszklić na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić w kwadraty o boku 5-6 cm. Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli. Ciasto złożyć nakładając na siebie dwa przeciwległe rogi kwadratu.
  • 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej cebulaki, posmarować na wierzchu mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka, posypać startym serem i papryką. Odstawić na 10 minut aby trochę podrosły.
    Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulaser żółtyWigiliaciasto drożdżowepasztecikidodatek do barszczucebulakiStary Zeszyt

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Dodane przez: AnetaJ

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Wydaje mi się, że kuchnię resztkową...

Racuchy drożdżowe

Dodane przez: Ania23a

Racuchy drożdżowe

Idealnie nadają się na podwieczorek.

gotowe paluchy

Dodane przez: Elżbieta Bydelska

DROŻDŻOWE PALUSZKI

Chętnie spozywa je mój 11-miesieczny...

Racuszki drożdżowe z żurawiną

Dodane przez: kiziolek201

Racuszki drożdżowe z żurawiną

Pyszne racuszki na śniadanie z...

Paszteciki drożdżowo-kruche

Dodane przez: a_sad07

Drożdżowo-kruche ciasto na paszteciki

Przekąska, która znika z imprezowego...

Kapuśniaczki drożdżowe

Dodane przez: kasiunia

Kapuśniaczki drożdżowe

Kapuśniaczki z grzybami, z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE