Cebulaki z żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Domowe cebulaki są pyszną przekąską, ale mogą też zastąpić kolację. To idealny przepis mojej Mamy, cebulaki z niego zawsze wychodzą i są proste w przygotowaniu. Polecam gorąco. Gdy ktoś nie lubi sera można podawać z samą cebulą.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    3dag drożdży
    ¾ szklanki mleka
    2 łyżki oleju
    3-4 średniej wielkości cebule
    1 łyżka tłuszczu
    1 łyżka śmietany
    Żółty ser
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cebulaki z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn z odrobiny letniego mleka, cukru i drożdży, pozostawić do wyrośnięcia.
    Dodać do rozczynu mąkę, olej, jajko, resztę mleka, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, podzielić na 12-16 równej wielkości kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, lekko ją spłaszczyć. Placki ułożyć w dość dużej odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
    Cebulę pokrojoną krążki podsmażyć krótko na tłuszczu, dodać odrobinę wody i poddusić. Po odparowaniu wody dodać łyżkę kwaśniej śmietany i jeszcze raz zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.
    Placki spłaszczyć w środku wciskając w nie dno szklanki. W powstałym wgłębieniu rozłożyć cebulę, posypać starty żółtym serem. Piec w 180 stopniach ok 25 minut, do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować