Bułki pszenno – orkiszowe

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bułki na dwóch rodzajach mąki, z ziarnami i otrębami oraz maślanką. Pyszne bułeczki, które ładnie wyrastają i zachowują dość długo świeżość.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej wrocławskiej
    400 g mąki orkiszowej typ 700
    20 g drożdży świeżych lub 7 g instant
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szklanki ziaren słonecznika
    1/2 szklanki otrębów pszennych
    500ml maślanki
    Mak
    Sezam
    Mleko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenno – orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę lekko podgrzać, dodać drożdże i rozpuścić je. Do misy wsypać mąkę, sól, dodać cukier i otręby, ziarna słonecznika. Dodać drożdże rozpuszczone w maślance i całość zagnieść na jednolite ciasto.
  • 2. Ciasto przykryć na 45 min. do wyrośnięcia.
  • 3. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 16 części, z każdego uformować kulkę i włożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. przykryć na 15 min. do ponownego wyrośnięcia. Bułki można dodatkowo naciąć żyletką.
  • 4. Po ponownym wyrośnięciu posmarować wierzch bułek mlekiem i posypać makiem i sezamem. Włożyć bułki do nagrzanego piekarnika i piec w 220 st. góra-dół około 20 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Orkisz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować