Bułki pszenno – orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maślankę lekko podgrzać, dodać drożdże i rozpuścić je. Do misy wsypać mąkę, sól, dodać cukier i otręby, ziarna słonecznika. Dodać drożdże rozpuszczone w maślance i całość zagnieść na jednolite ciasto.
2.Ciasto przykryć na 45 min. do wyrośnięcia.
3.Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 16 części, z każdego uformować kulkę i włożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. przykryć na 15 min. do ponownego wyrośnięcia. Bułki można dodatkowo naciąć żyletką.
4.Po ponownym wyrośnięciu posmarować wierzch bułek mlekiem i posypać makiem i sezamem. Włożyć bułki do nagrzanego piekarnika i piec w 220 st. góra-dół około 20 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce
Komentarze