Bułki pszenno-kukurydziane

4.47 (197 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wiem, że najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać kiedy będzie można skubnąć taką rumianą bułkę. Uwielbiam domowe pieczywo i piec i jeść. Zachęcam Was do pieczenia. Taka bułeczka z masłem jest najlepsza, ale można podać z tym czym ma się ochotę. Polecam Wam przepis na bułki pszenno-kukurydziane, jak dla mnie to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Wyszły bardzo puszyste i maślane. Upieczcie je koniecznie na śniadanie lub kolację, a ja smacznego Wam życzę :)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki kukurydzianej
    5 dag świeżych drożdży
    około 250 ml ciepłego mleka
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenno-kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki. 1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól.
  • Ciasto. 2. Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.
  • Rośnięcie. 3. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Formowanie. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.
  • Do pieczenia. 5. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Układając bułki na blasze zachowujemy odstępy ponieważ bułki urosną i się zrosną. ( Moje rosły jak szalone ).
  • Gotowe. 6. Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone studzimy.
    Gotowe bułki podajemy z dowolnymi dodatkami, a ja smacznego Wam życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować