Bułki pszenno-kukurydziane

  • wyświetlono: 1718 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Wiem, że najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać kiedy będzie można skubnąć taką rumianą bułkę. Uwielbiam domowe pieczywo i piec i jeść. Zachęcam Was do pieczenia. Taka bułeczka z masłem jest najlepsza, ale można podać z tym czym ma się ochotę. Polecam Wam przepis na bułki pszenno-kukurydziane, jak dla mnie to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Wyszły bardzo puszyste i maślane. Upieczcie je koniecznie na śniadanie lub kolację, a ja smacznego Wam życzę :)

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 140min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki kukurydzianej
5 dag świeżych drożdży
około 250 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki pszenno-kukurydziane

  • Składniki.1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól.
  • Ciasto.2. Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.
  • Rośnięcie.3. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Formowanie.4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.
  • Do pieczenia.5. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Układając bułki na blasze zachowujemy odstępy ponieważ bułki urosną i się zrosną. ( Moje rosły jak szalone ).
  • Gotowe.6. Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone studzimy.
    Gotowe bułki podajemy z dowolnymi dodatkami, a ja smacznego Wam życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadaniekolacjabułkipieczywomąka kukurydzianana śniadaniena piknikDOMOWE PIECZYWOna kolacjedomowe bułkidrożdżowe bułkipszenne bułkikukurydziane bułkibułki pszenno-kukurydziane

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pszenno-orkiszowe bułki ze słonecznikiem

Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo,więc...

Pyszne bułki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem

Uwielbiam piec bułeczki, może dlatego,...

Proste bułki pszenno – razowe

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Proste bułki pszenno – razowe

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu...

Bułki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem

Zapraszam na pyszne bułki, chrupiące...

Bułki pszenno-orkiszowe

Dodane przez: thepotishot

Bułki pszenno-orkiszowe

Pyszne bułeczki z chrupiącą skórką...

Bułki hamburgerowe

Dodane przez: pokrywka

Pszenno-żytnie bułki hamburgerowe

Idealnie miękkie i bardzo syte.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE