Bułki orkiszowe

5 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące i bardzo zdrowe bułki z ziarnami. Świetna alternatywa dla bułeczek pszennych.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej
    100 g mąki pszennej
    250 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
    1 1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    30 g stopionego masła
    Dodatkowo:
    mleko do posmarowania bułek
    ziarna do posypania (siemię lniane, sezam, słonecznik)
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Bułki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wymieszać z solą. Z wody, drożdży, cukru oraz łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Do mąki dodać zaczyn oraz stopione masło. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 6 równych porcji. Z każdej uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć. Wierzch bułek posmarować wodą i posypać ziarnami. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Piec do zarumienienia przez ok. 20-25 minut. Studzić na kratce.

Porady

Ciasto możecie zagnieść ręcznie, w robocie lub automacie do wypieku chleba, gdzie również może wyrastać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować