Bułki pszenno-orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jestem wielką wielbicielką domowego pieczywa.Uważam,że jest ono najlepsze,dlatego jak tylko mam możliwość to piekę bułki i chleby.Mąkę orkiszową wykorzystałam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.Bułki wyszły niezwykle mięciutkie i pyszne.Polecam na śniadanie lub kolację.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    pół szklanki ciepłej wody
    1 łyżka mąki orkiszowej ciemnej
    1 łyżka mąki pszennej

    Ciasto:
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 jajko
    pół szklanki ciepłej wody
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki orkiszowej

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenno-orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłą wodą,następnie dodajemy obie mąki i mieszamy na gładką bez grudek masę.Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce,żeby rozczyn trochę podrósł.
  • Ciasto. 2. Obie mąki przekładamy do miski,dodajemy sól,jajko,rozczyn i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut żeby wyrosło.
  • Formowanie bułeczek. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na osiem części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.
  • Do pieczenia. 4. Bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby trochę podrosły.
  • Upieczone. 5. Następnie bułeczki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka orkiszowa Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować