Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ¼ szkl. ciepłej wody ze szczyptą mąki i cukru. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki razem z zaczynem i dokładnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę i umieścić w misce oprószonej mąką.
3.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
4.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części (każda po około 90g.) Uformować z nich okrągłe bułeczki, ułożyć w dosyć dużych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia (około 30 minut)
5.Gdy wyrosną posmarować jajkiem i posypać ziarnami.
6.Piec w 200st.C około 15 minut.
7.Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze