Proziaki

  • wyświetlono: 64584 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

To ulubione placuszki mojego dzieciństwa. Pamiętam, że moja babcia często piekła je w dużych ilościach na blasze starego pieca. My jako dzieci podbiegaliśmy i chwytaliśmy co bardziej wypieczone, takie gorące że aż parzyły ;) Sama teraz piekę te placuszki na suchej patelni i smakują wyśmienicie.

joanna30

Składniki

1 szkl kefiru

jajko

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka sody

ok 500 g mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Proziaki

  • 1. Do większej miski przelać kefir, dodać jajko, sól, sodę i cukier. Rozbełtać. Cały czas mieszając dodawać tyle mąki aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm i dużą szklanką wykrawać krążki. Proziaki piec na suchej patelni na niewielkim ogniu ok. 4 minuty z każdej strony.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babcimama_mnie_nauczylabułeczkiplacuszkiproziaki

Komentarze

Podobne przepisy

Placki z fajerki, sodziaki, proziaki.

Dodane przez: luna19

Placki z fajerki, sodziaki, proziaki

Placki z fajerki, sodziaki, proziaki.

Proziaki z serem

Dodane przez: Zjem Cię

Proziaki z serem - czyli bułki z patelni

Smaczna propozycja na śniadanie...

PROZIAKI FAJERCUCHY BIESZCZADZKI CHLEBEK DLA BIEDNYCH

Dodane przez: dietetyklublin

Proziaki (Fajercuchy) czyli tzw bieszczadzki...

Wczoraj wróciłam z Bieszczad, zakochałam...

bulki pszenne

Dodane przez: Ola1984

Bułki pszenne

Domowe bułki pszenne nie mają sobie...

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty...

Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży

Dodane przez: Klaudia0318

Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży

Pyszny domowy chlebek z bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE