Proziaki

  • wyświetlono: 74300 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Proziaki to ulubione placuszki mojego dzieciństwa. Pamiętam, że moja babcia często piekła proziaki w dużych ilościach na blasze starego pieca. My jako dzieci podbiegaliśmy i chwytaliśmy co bardziej wypieczone, takie gorące, że aż parzyły. Sama teraz piekę placki proziaki na suchej patelni i smakują wyśmienicie. Przepis na proziaki wymaga tylko sześciu składników. To tania przekąska na spotkanie w rodzinnym gronie. Proziaki smakują wyśmienicie podawane ze szklanką zsiadłego mleka lub twarogiem zmieszanym ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Oto przepis na proziaki z patelni.

IMG_3480

Składniki

Składniki na proziaki:

1 szklanka kefiru
jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 500 g mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Proziaki

  • 1. Proziaki – przepis:
    Aby przygotować proziaki należy do większej miski przelać kefir, dodać jajko, sól, sodę i cukier. Następnie wszystkie składniki należy rozbełtać. Cały czas mieszając należy dodawać tyle mąki, aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Potem proziaki należy rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm i dużą szklanką wykrawać krążki. Na koniec pieczemy proziaki na patelni bez tłuszczu na niewielkim ogniu około czterech minut z każdej strony. Proziaki są gotowe do podania.

Proziaki - co to jest?

Proziaki to placuszki pochodzące z regionów wschodniej Polski, w szczególności z okolic Rzeszowa. Taki przepis na proziaki z Podkarpacia najczęściej wykonywany był na kefirze i opiekany na suchej patelni. Jednak proziaki na maślance są dla wielu osób prawdziwym rarytasem. W takiej wersji proziaki mają głębszy smak. Tłuszcz z maślanki sprawia, że proziaki są jeszcze bardziej apetyczne. Warto wiedzieć, że na Lubelszczyźnie w podobny sposób przygotowywano placki określane jako „fajerczaki”. Nazwę wzięły od opiekania na rozgrzanych fajerkach pieca kaflowego. Spotkać też można przepis na proziaki na blasze. Proziaki na sodzie i proziaki bez kefiru to sposoby na idealną przekąskę na imprezy w gronie znajomych. Mogą sprawdzić się jako podstawa do prostych kanapek z kremowym serkiem i łososiem lub z ziołowym masłem.

Aby przygotować proziaki należy zaopatrzyć się w patelnię o grubym dnie. Wtedy placki proziaki będą opiekane w równomierny sposób. Do przewracania proziaków przyda się silikonowa łopatka. Do przygotowania proziaków przyda się również głęboka miska, która pozwoli połączyć wszystkie składniki. Ponadto przygotowane proziaki można trzymać w szklanej żaroodpornej formie i trzymać w ciepłym piekarniku, aby przedłużyć ich świeżość.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babcimama_mnie_nauczylabułeczkiplacuszkiproziaki

Komentarze

Podobne przepisy

Proziaki

Dodane przez: Tyna

Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

Przepis przekazała mi mama , która...

Proziaki z serem

Dodane przez: Zjem Cię

Proziaki z serem - czyli bułki z patelni

Smaczna propozycja na śniadanie...

PROZIAKI FAJERCUCHY BIESZCZADZKI CHLEBEK DLA BIEDNYCH

Dodane przez: dietetyklublin

Proziaki (Fajercuchy) czyli tzw bieszczadzki...

Wczoraj wróciłam z Bieszczad, zakochałam...

chlebek (mąka pół na pół przenna i żytnia)

Dodane przez: Veronika

Pyszny chleb domowy

Przepis na chleb domowy wypróbowany...

bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Dodane przez: benka

Bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Przepis znalazłam w starym zeszycie.Zawsze...

bulki pszenne

Dodane przez: Ola1984

Bułki pszenne

Domowe bułki pszenne nie mają sobie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE