Proziaki to ulubione placuszki mojego dzieciństwa. Pamiętam, że moja babcia często piekła proziaki w dużych ilościach na blasze starego pieca. My jako dzieci podbiegaliśmy i chwytaliśmy co bardziej wypieczone, takie gorące, że aż parzyły. Sama teraz piekę placki proziaki na suchej patelni i smakują wyśmienicie. Przepis na proziaki wymaga tylko sześciu składników. To tania przekąska na spotkanie w rodzinnym gronie. Proziaki smakują wyśmienicie podawane ze szklanką zsiadłego mleka lub twarogiem zmieszanym ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Oto przepis na proziaki z patelni.
4.6 (252 ocen)
Proziaki to placuszki pochodzące z regionów wschodniej Polski, w szczególności z okolic Rzeszowa. Taki przepis na proziaki z Podkarpacia najczęściej wykonywany był na kefirze i opiekany na suchej patelni. Jednak proziaki na maślance są dla wielu osób prawdziwym rarytasem. W takiej wersji proziaki mają głębszy smak. Tłuszcz z maślanki sprawia, że proziaki są jeszcze bardziej apetyczne. Warto wiedzieć, że na Lubelszczyźnie w podobny sposób przygotowywano placki określane jako „fajerczaki”. Nazwę wzięły od opiekania na rozgrzanych fajerkach pieca kaflowego. Spotkać też można przepis na proziaki na blasze. Proziaki na sodzie i proziaki bez kefiru to sposoby na idealną przekąskę na imprezy w gronie znajomych. Mogą sprawdzić się jako podstawa do prostych kanapek z kremowym serkiem i łososiem lub z ziołowym masłem.
Aby przygotować proziaki należy zaopatrzyć się w patelnię o grubym dnie. Wtedy placki proziaki będą opiekane w równomierny sposób. Do przewracania proziaków przyda się silikonowa łopatka. Do przygotowania proziaków przyda się również głęboka miska, która pozwoli połączyć wszystkie składniki. Ponadto przygotowane proziaki można trzymać w szklanej żaroodpornej formie i trzymać w ciepłym piekarniku, aby przedłużyć ich świeżość.
Komentarze