Ciasto Łabędzi puch

  • wyświetlono: 57921 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 0

Łabędzi puch to ciasto kokosowe z dżemem porzeczkowym i masą na kajzerkach :-) Jest stosunkowo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje z filiżanką gorącej kawy. Nazwa Łabędzi puch nie jest mu nadana bez przyczyny - to ciasto bardzo delikatne i wyjątkowo puszyste.

mariosylwia

Składniki

Łabędzi puch:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kajzerkowa:
2 nieduże czerstwe bułki (kajzerki)
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
10 dag wiórków kokosowych
1 1/2 kostki masła (300 g)

Posypka kokosowa:
1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru
10 dag wiórków kokosowych

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Łabędzi puch

  • 1. Łabędzi puch:
    Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier. Kiedy będzie dobrze wymieszany, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, do masy wlać wodę oraz olej i od razu wymieszać łopatką. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy (25/35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-40 minut.
  • 2. Masa kajzerkowa:
    Bułki zalać dwiema szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, następnie rozgnieść je dokładnie widelcem (użyłam miksera). Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem. Dodać rozdrobnione bułki, kokos i cukier waniliowy. Gotować, mieszając, przez 5 minut. Masę odstawić do ostygnięcia - mieszać od czasu do czasu. Masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodawać po łyżce masę bułkową. Ucierać aż składniki dobrze się połączą. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Pierwszy posmarować dżemem porzeczkowym i połową masy bułkowej. Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować resztą kremu.
  • 3. Posypka kokosowa:
    Na patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Wtedy wsypać wiórki kokosowe i nadal smażyć mieszając, aż staną się złote. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i jeszcze ciepłą posypać ciasto, a potem ręką wklepać ją w masę, żeby dobrze się trzymała. Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  • 4. Przełożenie:
    1/2 biszkoptu - dżem z czarnej porzeczki - masa kajzerkowa - 1/2 biszkoptu - posypka kokosowa. Łabędzi puch gotowy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylakokosbułkikajzerkiwiórka kokosoweciasto kokosowełabędzi puchmasa bułkowa

Komentarze

Podobne przepisy

Łabędzi Puch

Dodane przez: anjaa

Łabędzi puch

Zapraszam na pyszne ciasto Łabędzi...

Malinowy łabędzi puch

Dodane przez: sylch

Ciasto łabędzi puch z malinami

Lekkie, słodkie malinowo - kokosowe...

image-1u9h3h1

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Łabędzi puch

Polecam pyszne ciasto do popołudniowej...

Łabędzi Puch.

Dodane przez: Słodko Słodka

Łabędzi Puch

Ciasto Pięknie się prezentuje,jest...

Łabędzi puch

Dodane przez: Patrycja33

Łabędzi puch

Początkowo nie byłam do tego ciasta...

ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ

Połączenie słodkiej, kokosowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.