Ciasto Łabędzi puch

4.22 (254 ocen)

Łabędzi puch to ciasto kokosowe z dżemem porzeczkowym i masą przygotowaną na kajzerkach. Ciasto „Łabędzi puch” jest stosunkowo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Łabędzi puch najlepiej smakuje z filiżanką gorącej kawy. Nazwa Łabędzi puch nie jest mu nadana bez przyczyny. Ciasto Łabędzi puch jest bardzo delikatne i wyjątkowo puszyste. Przepis na Łabędzi puch to pomysł na świetny podwieczorek.

Składniki:

  • Łabędzi puch - przepis:
    Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka gorącej wody
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kajzerkowa:
    2 nieduże czerstwe bułki (kajzerki)
    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    10 dag wiórków kokosowych
    1 1/2 kostki masła (300 g)

    Posypka kokosowa:
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki cukru
    10 dag wiórków kokosowych

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.22 (254 ocen)

Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łabędzi puch - przepis:
    Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier. Kiedy będzie dobrze wymieszany, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, do masy wlać wodę oraz olej i od razu wymieszać łopatką. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy (25/35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut.
  • 2. Masa kajzerkowa:
    Bułki zalać dwiema szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, następnie rozgnieść je dokładnie widelcem (użyłam miksera). Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem. Dodać rozdrobnione bułki, kokos i cukier waniliowy. Gotować, mieszając, przez 5 minut. Masę odstawić do ostygnięcia - mieszać od czasu do czasu. Masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodawać po łyżce masę bułkową. Ucierać aż składniki dobrze się połączą. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Pierwszy posmarować dżemem porzeczkowym i połową masy bułkowej. Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować resztą kremu.
  • 3. Posypka kokosowa:
    Na patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Wtedy wsypać wiórki kokosowe i nadal smażyć mieszając, aż staną się złote. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i jeszcze ciepłą posypać ciasto, a potem ręką wklepać ją w masę, żeby dobrze się trzymała. Następnie ciasto łabędzi puch należy schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  • 4. Przełożenie:
    1/2 biszkoptu - dżem z czarnej porzeczki - masa kajzerkowa - 1/2 biszkoptu - posypka kokosowa. Łabędzi puch jest gotowy!

Porady

Ciasto Łabędzi puch można też przygotować na herbatnikach. Wtedy można wykonać je o wiele szybciej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Ciasto Łabędzi puch z łatwością przygotujecie, używając miksera ręcznego o wysokich obrotach. Placek Łabędzi puch można przygotować w dużej blasze i dzięki temu będzie to deser dla całej rodziny. Przygotowując posypkę na ciasto Łabędzi puch, warto sięgnąć po patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wtedy unikniemy przypalenia. Ponadto ciasto Łabędzi puch będzie świetnie wyglądać podana na porcelanowych talerzykach.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować