Bułki pszenno-orkiszowe

4.98 (154 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne bułeczki z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. Domowe pieczywo to duma każdej pani domu ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej typ 650
    200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    7-8g suszonych drożdży (1 saszetka)
    1 łyżka miodu (lub cukru)
    1,5 łyżeczki soli
    200ml letniej wody
    200ml letniego mleka
    3 łyżki oleju lub oliwy
Wystaw ocenę:

4.98 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki pszenno-orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je ponownie. Na blachę wykładamy arkusz papieru do pieczenia. Formujemy bułki (mogą też być rogale, czemu nie ;)) i układamy zachowując odstępy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Z podanej ilości składników wyszło mi 9 bułek. Ja nacięłam bułki w 3 miejscach. Pieczemy w 200st C przez 20 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ze świeżym masłem i plasterkiem sera :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować