Budyniowo-malinowy puszek z białą czekoladą

5 (167 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Będąc w Poznaniu w oczekiwaniu na 12 godzinę i wychodzące koziołki na ratuszu zamówiłam sobie taki gorący deser i się w nim zakochałam :) Teraz często u mnie gości jak mam ap[etyt na małe coś niecoś :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 3 filiżanki
    2 budynie waniliowe
    1 l mleka
    2 łyżeczki cukru
    1 tabliczka białej czekolady
    100 gram malin mrożonych
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowo-malinowy puszek z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała czekolada 1. Tabliczkę czekolady połam na kosteczki. Odłóż 3 kostki do potarcia na wierzch deseru.
  • mleko 2. Odlej pół szklanki mleka,a resztę w garnku zagotuj z cukrem.
  • masa 3. Wrzuć czekoladę do miski. Do szklanki z mlekiem wsyp zawartość proszku budyniowego. Połowę wylej do czekolady a drugą połowę wlej do gotującego mleka energicznie mieszając aby nie było grudek.
  • budyń 4. Wlej masę z garnka do miski z czekoladą i mieszaj. Konsystencja powinna być lekko płynna dzięki temu,że połowa masy budyniowej została w czekoladzie rozpuszczona a nie w gorącym mleku.
  • Budyń 5. Tak przygotowany budyń rozlej w wysokiej szklanki.
  • budyń 6. Na wierzchu naszego budyniu ułóż mrożone maliny i posyp startą białą czekoladą lub posyp gotowymi kuleczkami czekoladowymi.

Porady

Deser budyniowy najlepiej smakuje gorący,bo maliny super puszczą sok przez rozmrażanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować